Zamioculcas zamiifolia: superstar z říše nenáročných pokojovek

V obrovském světě pokojových rostlin, který nabízí pestrou paletu tvarů, barev a vzorů, vyniká jedna rostlina svým jedinečným vzhledem a odolností – Zamioculcas zamiifolia neboli kulkas.

Obsah článku

Tato rostlina vyniká díky svému estetickému potenciálu a schopnosti přežít i v náročných podmínkách.

Zamioculcas zamiifolia patří do čeledi Araceae a pochází z východní části Afriky, kde se vyskytuje především v Tanzanii, Keňě a Zanzibaru. Její evoluční příběh sahá hluboko do minulosti, kdy se vyvíjela v suchých a náročných klimatických podmínkách. Tato adaptace na místní prostředí ji vytvořila jako skvělého společníka pro ty, kteří hledají nádhernou rostlinu s minimálními nároky na péči.

Specifikace rostliny

Vzhled Zamioculcasu je charakteristický svými tmavě zelenými listy s hladkým a voskovým povrchem. Tento voskový povrch slouží jako obranný mechanismus rostliny proti nadměrnému odpařování vody. Schopnost ukládat vodu do listů a oddenků jí umožňuje přežít v období sucha, které by jiné rostliny nepřežily. Je odolná vůči nízkým teplotám, vysokým teplotním extrémům a světelným podmínkám, které jiné rostliny považují za nepříznivé. Díky tomu může být významným hráčem ve volbě nenáročných pokojových rostlin.

Péče a pěstování

  • Světlo: Zamioculcas upřednostňuje světlé stanoviště, ale nesnáší přímé sluneční paprsky. Její listy mohou být poškozeny nadměrným slunečním zářením. Zároveň ale přežije ve stinném koutě. Pokud hledáte rostliny kterým také stán nevadí, mrkněte sem.
  • Zálivka: Tato rostlina je zvyklá na suché prostředí, a proto netoleruje přemokření. Je lepší nechat substrát mezi zálivkami důkladně proschnout.
  • Půda: Pro Zamioculcas je vhodná propustná a dobře odvodněná půda, jako je směs s perlitem a piniovou kůrou. Zároveň nepřesazujte do velkých květináčů. Hlízovité kořeny zamiokulkasu potřebují být natěsno.
  • Teplota: Zamioculcas se cítí pohodlně při teplotách mezi 18 až 24 °C.
  • Hnojení: Během vegetačního období, tedy na jaře a v létě, hnojte zamioculcas obvyklým rostlinným hnojivem. Nepřekračujte doporučené dávkování, naopak hnojte spíše méně, ať nedojde ke spálení.

Zamioculcas ve Feng Shui

Zamioculcas má také své místo v oblasti feng shui, což je tradiční čínská filosofie, která se zabývá harmonizací životního prostředí. Tato rostlina je považována za symbol prosperity, bohatství a hojnosti. Umístění Zamioculcasu v oblasti domova spojené s bohatstvím může podle věření feng shui přinést pozitivní energii a finanční úspěch.

Kromě klasického druhu zamioculcasu zamiifolia existuje několik zajímavých kultivarů jako Black Raven který oslní černě zbarvenými listy, pro ty co řeší místo je ideální trpasličí odrůda zamiculcas zenzi.

Picture of Lucie Pluhařová
Lucie Pluhařová
Facebook
Twitter
LinkedIn

Darujte znalosti, které vytrvají celý život

Obdarujte své nejbližší workshopem pokojovek a darujte znalosti, které neuvadnou. Naučím vás péči o rostliny tak, aby kvetly dlouhodobě, ať už je venku zima nebo léto. Bude to nejen o teorii, ale také se zamažeme od hlíny a já vás provedu vším, co k správné peči o pokojovky patří.

Sleduj mě na herohero

✅ Pravidelná exkluzivní videa s tipy s radami

✅ Zeptej se napřímo, co trápí tvoje pokojovky

✅ Měsíčně hodinová on-line live session, kde určujete otázky Vy