Smutnice. Otravné malé mušky co bydlí v substrátu vašich pokojovek

Jak se zbavit smutnic řešil možná každý, kdo kdy měl doma pokojové rostliny. Tyto černé mušky dokážou bát pěkně otravné a jejich larvy navíc ničí a okupují kořeny vašich pokojovek.

Obsah článku

Jak se nejlépe zbavit smutnic a jak předcházet jejich výskytu?

Kde se smutnice berou?

Zaprvé, je potřeba vědět že smutnice jsou škůdce ze substrátu. Nenajdete je na listech, ale pouze u kořenů. Jejich larvy si velmi často přinesete již v pytli se substrátem z hobbymarkety, proto doporučuji nakupovat mixy substrátů u ověřených prodejců, či si míchat svůj. Zdravý substrátový mix pořídíte i u mě, stačí mi napsat. Více v mém článku Přesazování pokojovek – kdy a proč přesadit vaše pokojové rostliny?

Dále, larvám smutnic se nejlépe daří ve vlhkém a mokrém substrátu, proto jdou smutníce ruku v ruce s přeléváním pokojovek. Nechávejte svoje pokojové rostliny proschnout před další zálivkou. Prospěje jim to, zbavíte se plísní a velmi tím znepříjemníte smutnícím množení.

Když už se u vás smutníce přemnoží, lepové žluté desky nejsou kompletní řešení. Pochytají sice část dospělých jedinců, ale larvy v substrátu se budou vesele množit dál.

Jak bojovat se smutnicemi?

  1. Přesaďte do zdravého substrátu. Pokud je napadení už opravdu silné, postříkejte kořeny ještě roztokem peroxidu.
  2. Parazitické hlístice. Tyto hodné broučky si do substrátu nasadíte rozmíchané v zálivce. Hlístice se živí larvami smutnic.
  3. Snižte zálivku a nechte rostliny před každou zálivkou proschnout aby se ve vlhkém substrátu nemnožily larvy.
  4. Substrát můžete posypat tenkou vrstvou jemného písku. Zhoršíte tím jejich schopnost se v substrátu množit.
Picture of Lucie Pluhařová
Lucie Pluhařová
Facebook
Twitter
LinkedIn

Darujte znalosti, které vytrvají celý život

Obdarujte své nejbližší workshopem pokojovek a darujte znalosti, které neuvadnou. Naučím vás péči o rostliny tak, aby kvetly dlouhodobě, ať už je venku zima nebo léto. Bude to nejen o teorii, ale také se zamažeme od hlíny a já vás provedu vším, co k správné peči o pokojovky patří.

Sleduj mě na herohero

✅ Pravidelná exkluzivní videa s tipy s radami

✅ Zeptej se napřímo, co trápí tvoje pokojovky

✅ Měsíčně hodinová on-line live session, kde určujete otázky Vy