Senecio Rowleyanus neboli svícník: vyzkoušejte si péči o perlové listy

Senecio rowleyanus neboli starček je netypicky vyhlížející sukulent, jehož téměř kuličkové listy pocházejí ze suchých oblastí jižní Afriky. Jeho jméno je odvozeno od jména britského botanika Gordona Rowleyho a patří do rozsáhlého rodu Senecio. Nedávno byl přesunut do nového rodu Curio, ale stále je označován jako Senecio Rowleyanus.

Obsah článku

Senecio Rowleyanus
Senecio Rowleyanus

Jemná stále zelená trvalka vytváří až metrové závěsy a poslední roky se stal oblíbenou pokojovou rostlinou. Jako sukulent je tato rostlina poměrně nenáročná na údržbu, vyžaduje pouze jasné světlo, dobře propustnou půdu a velmi omezenou zálivku.

Světelné podmínky a teplota

Starček preferuje světlé a slunné stanoviště, ale zároveň je důležité chránit ho před přímým a intenzivním slunečním zářením. V létě je vhodné umístit ji na světlé místo, kde bude dostávat jemné ranní nebo večerní slunce. Můžete ho i letnit. Ideální teplotní rozmezí se pohybují mezi 15-25°C.

Zálivka a vlhkost

Senecio Rowleyanus je sukulent, což znamená, že má rád spíše menší a pravidelnou zálivku. Nechte substrát proschnout mezi zálivkami, zároveň zalévejte spodem – postavte rostlinu do nádoby s odstátou vodou na cca 10-15 minut a nechtě rostlinu aby si vodu sama nasákla. Zálivka horem a voda na listech může způsobovat uhnívání. V zimě je vhodné zálivku mírně omezit. Není náročný na vzdušnou vlhkost.

Substrát

Zvolte dobře propustnou půdu bohatou na živiny. Přidání písku nebo perlitu může pomoci zlepšit odvodnění půdy a zabránit přemokření kořenů. Volte spíše menší květináč, ve kterém bude mít rostlina možnost se dobře prokořenit. Hnojte pouze jaro – podzim a to maximálně 1x za tři týdny.

Pokud dodržíte pár jednoduchých pravidel a dopřejete starčeku potřebné světlené podmínky a pravidelnou a mírnou zálivku, bude vám dělat nejen radost, ale bude i nádherným doplňkem vašeho interiéru. Pokud vás zajímají i jiné druhy starčeku, zkuste si pořídit senecio radicans které má listy ve tvaru banánu. Zajímavou volbou je i ceropegia woodii neboli svícník.

Picture of Lucie Pluhařová
Lucie Pluhařová
Facebook
Twitter
LinkedIn

Darujte znalosti, které vytrvají celý život

Obdarujte své nejbližší workshopem pokojovek a darujte znalosti, které neuvadnou. Naučím vás péči o rostliny tak, aby kvetly dlouhodobě, ať už je venku zima nebo léto. Bude to nejen o teorii, ale také se zamažeme od hlíny a já vás provedu vším, co k správné peči o pokojovky patří.

Sleduj mě na herohero

✅ Pravidelná exkluzivní videa s tipy s radami

✅ Zeptej se napřímo, co trápí tvoje pokojovky

✅ Měsíčně hodinová on-line live session, kde určujete otázky Vy