Přesazování pokojovek – kdy a proč přesadit vaše pokojové rostliny?

Pokud přichází jaro je nejlepší chvíle na přesazení vašich pokojových rostlin!

Obsah článku

Vaše rostliny potřebují pravidelně přesazovat a to z několika hlavních důvodu:

  • výměna již ,,prázdného“ substrátu bez živin, která by měla probíhat jednou za 18-24 měsíců, podle toho jak kvalitní substrát jste použili
  • přesazení z důvodu velikosti květináče, který rostlina již přerostla
  • přesazení z důvodu napadení škůdci

Přesazení a výměna substrátu

Substrát
Správně namíchaný substrát

Většina substrátů a to i ty kvalitní, obsahují živiny maximálně na několik měsíců. Proto je pak potřeba rostliny hnojit a tím do substrátu dostávat živiny, které rostliny potřebují ke správnému a zdravému růstu. Jednotlivé složky substrátu ale časem degradují. Maximálně do dvou let je tedy potřeba substrát vyměnit za nový a kvalitní. Nedoporučuji kupovat v hobbymarketech pytle se substrátem na pokojové rostliny, jedná se většinou o tuhou rašelinu která je možná obohacena a trochu perlitu či hnojivo. Zároveň si s ním přinesete často i nezvané hosty – smutnice.

Kde pořídit substrát

Substrát je lepší pořídit v obchodech které se zabývají prodejem pokojových rostlin a mají přímo namixované substráty, které jsou kvalitní, bez škůdců, plísně a jiných nevhodných přísad. Já vám svůj univerzální mix také ráda prodám. Buď v Praze, nebo přes Zásilkovnu:)
Zároveň dobře namíchaný substrát vám zaručí správný odvod přebytečné vody i její zadržení, tak aby rostlina správně vysychala a nedocházelo k překoření a hnilobě kořenů.

Rady a tipy k přesazování

  1. Rostliny přesazujte ideálně před zalitím, suchý substrát se odstraňuje nejlépe. Květináč můžete namačkat, lépe se vám z něj rostlina vyndá. Pokud má rostlina prorostlé kořeny, můžete květináč rozstřihnout kleštěmi.
  2. Rostlině narušte kořenový bal a pokuste se odstranit větší část starého substrátu, případné nahnilé kořeny odstřihněte. Nebojte se do kořenů trochu více sáhnout, pokud přitom ulomíte několik malých kořenů, rostlina to zvládne. Bal můžete ,,propíchat“ například jídelními hůlkami, lépe se vám potom bude odstraňovat starý substrát.
  3. Připravte si květináč, pokud přesazujete kvůli výměně substrátu, nejspíše nebudete potřebovat větší, a pokud ano, volte pouze o 1-2cm v průměru větší. Velikost květináče volte podle velikosti kořenů, ne podle velikosti rostliny. I vysoká rostlina může mít relativně malé kořeny. Zbytečně velký květináč je pro růst rostliny problém, tak se tomu vyhněte.
  4. Na dno nasypte vrstvu keramzitu. Na ni pak trochu substrátu a na něj postavte rostlinu, kterou zasypte substrátem a zasaďte ji. Substrát přílišně nemačkejte. Pokud nemá rostlina stabilitu, zvolte vyšší květináč.
  5. Rostlinu ihned po přesazení zalijte, aby nevyschla.
  6. Nezapomeňte, že zálivku teď musíte pár týdnů hlídat, podle toho jak nový substrát rychle vysychá. t si rostlinu nepřelejete!

Nechte si poradit

Pokud potřebujete s přesazením či s oživením a ošetřením pokojovek pomoci, neváhejte mě kontaktovat. Dojedu k vám domů či do kavárny nebo kanceláře a tuto práci udělám za vás.

A nebo se přihlaste na můj workshop, kde vás všechno naučím.

Picture of Lucie Pluhařová
Lucie Pluhařová
Facebook
Twitter
LinkedIn

Darujte znalosti, které vytrvají celý život

Obdarujte své nejbližší workshopem pokojovek a darujte znalosti, které neuvadnou. Naučím vás péči o rostliny tak, aby kvetly dlouhodobě, ať už je venku zima nebo léto. Bude to nejen o teorii, ale také se zamažeme od hlíny a já vás provedu vším, co k správné peči o pokojovky patří.

Sleduj mě na herohero

✅ Pravidelná exkluzivní videa s tipy s radami

✅ Zeptej se napřímo, co trápí tvoje pokojovky

✅ Měsíčně hodinová on-line live session, kde určujete otázky Vy