Pokojovky bezpečné pro domácí mazlíčky a děti

Pokojové rostliny mají půvab, který láká naše děti a domácí mazlíčky. Některé z těchto rostlin mohou být pro lidi i zvířata nebezpečné, obzvláště při pozření větší části.

Obsah článku

Například kočky jsou fascinovány listy rostlin a rády si na nich brousí své zoubky.

Pokud máte kočku, která ráda ochutnává vaše oblíbené rostliny, neznamená to že se jich musíte hned zbavovat. Existuje několik způsobů, jak zajistit, aby toxické rostliny byly mimo její dosah. Můžete je umístit do závěsných květináčů, na vysoké police nebo mít kočku neustále na očích. A nebo si domů pořídit rostliny které jsou naprosto bezpečné.

Peperomia

Peperomie mají různé tvary listů, včetně srdčitých, kulatých nebo pruhovaných. Jsou to nenáročné rostliny, které se dobře daří v interiérech s jasným, avšak nepřímým osvětlením. Díky svému kompaktnímu vzrůstu jsou ideální i do menších prostorů. Jsou také nenáročné na zálivku. Mezi nejoblíbenější patři: peperomia obtusifolia, peperomia argyreia, peperomia polybotyra či peperomia prostrata – želvičky. O tom jak pečovat o peperomie se více dozvíte zde: Peperomia Sacrophylla: fascinujicí listy a nenáročná péče.

Chlorophytum – zelenec

Chlorophytum je oblíbená pokojová rostlina s nádhernými, výrazně pruhovanými listy. Tato rostlina pochází z tropických oblastí Afriky a patří do čeledi liliovité (Asparagaceae). Je známé svou snadnou péčí a schopností čistit vzduch v interiéru. Je odolná vůči různým podmínkám a dobře se daří i na mírně zastíněném místě. Nejznámější je chlorophytum comosum, ale můžete si také třídit krásně barevnou verzi chlorophytum Fire flash.

Calathea a stromathe

Calathea a Stromathe jsou součástí čeledi Marantaceae , které jsou oblíbené pro své krásné listy a jedinečné vzory. Pocházejí z tropických oblastí Jižní Ameriky a jihovýchodní Asie. Jejich listy jsou často pestře zbarvené, s různými pruhy a vzory na listech. Tyto listy se navíc v noci uzavírají vzhůru. Mají rády mírně vlhké prostředí a polostín. Mezi oblíbené patří stromathe triostar, Calathea sanderiana či Calathea orbifolia.

Hoya – voskovka

Tyto rostliny jsou rozšířeny především v teplých a vlhkých oblastech Asie a Austrálie. Mají charakteristické, voskovité listy a nádherné květy. Květy mají různé barvy a tvary, a listy bývají ve velmi barevných kombinacích. Prosperují na velmi světlém místě, snesou i občasné slunce. Zálivka je potřeba pravidelná a vždy po proschnutí části substrátu. Nejsou náročné na vzdušnou vlhkost v místnosti. Oblíbenými variantami jsou Hoya carnosa (hora masitá), Hoya tricolor, Hoya Lisa Australis, Hoya wayetii, Hoya kerii, Hoya Bella.

Nejvíce jedovaté pokojovky

Přestože většina pokojových rostlin je toxická, nejsou prudce jedovaté a v menší míře způsobí lehké zažívací problémy. Existují ale druhy, které opravdu držte od mazlíčků a dětí dále.

Dieffenbachia, sansevieria (tchýnin jazyk), břečťan, croton nebo třeba anthurium. Pokud si nejste jisti že je udržíte od mazlíčků a dětí dále, raději je nepořizujte.

Picture of Lucie Pluhařová
Lucie Pluhařová
Facebook
Twitter
LinkedIn

Darujte znalosti, které vytrvají celý život

Obdarujte své nejbližší workshopem pokojovek a darujte znalosti, které neuvadnou. Naučím vás péči o rostliny tak, aby kvetly dlouhodobě, ať už je venku zima nebo léto. Bude to nejen o teorii, ale také se zamažeme od hlíny a já vás provedu vším, co k správné peči o pokojovky patří.

Sleduj mě na herohero

✅ Pravidelná exkluzivní videa s tipy s radami

✅ Zeptej se napřímo, co trápí tvoje pokojovky

✅ Měsíčně hodinová on-line live session, kde určujete otázky Vy