Philodendron Tortum a jeho jedinečné listy

Ačkoliv je Philodendron Tortum poměrně nový druh ve světě philodendronů - byl poprvé popsán až v roce 2012, velmi rychle se stává oblíbencem mezi pokojovými rostlinami.

Obsah článku

Nejen že se jedná o vcelku nenáročný druh, ale také má velmi specifické listy, díky kterým ho velmi snadno odlišíte od zbytku philodendronů. Jsou dlouhé, hluboce vykrojené a podobné pavoučím nohám. Mohou připomínat listy palmy, ale s těmi nemá vůbec nic společného. Řada philodendronů, včetně bipinnatifidum a polypodioides, je tomuto druhu vzhledově dost podobná, takže není divu, že často dochází k záměně.

Philodendron Tortum
Philodendron Tortum

Jeho název pochází z latinského Tortus – zkroucený, podle tvaru nových rostoucích listů, které se rozbalují ze zakroucené ruličky.

Jelikož tomuto druhu rostou listy kaskádovitě, bude po nějaké době potřebovat i podporu v podobě kokosové či rašeliníkově tyče.

Světlo

Dopřejte rostlině dostatek jasného nepřímého světla. Ideální je okno orientované na východ. Vyhněte se přímému slunečnímu světlu, které může spálit listy a poškodit rostlinu. Silnější světlo z oken orientovaných na jih nebo západ odfiltrujte pomocí průsvitného závěsu či záclon. Philodendron Tortum zvládne růst i v polostínu – růst bude ale pomalejší.

Substrát

Jak většina philodendronů i Tortum ocení vzdušný substrát z kombinace piniové kůry, perlitu, kokosových vláken a rašeliny. Tato kombinace umožní správný odtok vody a přísun kyslíku ke kořenům. Pro ještě zdravější kořenový bal a lepší růst použijte do směsi také aktivní uhlí.

Zálivka a vlhkost vzduchu

Philodendron Tortum potřebuje mezi zálivkami mít alespoň z poloviny až většiny proschnutý substrát. Rostlinu zalévejte pravidelně ale střídmě. Vzdušná vlhkost by se měla pohybovat kolem 50 – 60%, pokud chcete aby rostlina prosperovala. Pro zvýšení vlhkosti v místnosti můžete využít zvlhčovač, popřípadě nechat v blízkosti rostlin odpařovat vodu. Ideální je také mít rostliny blízko u sebe, poté si vytvoří vlastní mikroklima.

Picture of Lucie Pluhařová
Lucie Pluhařová
Facebook
Twitter
LinkedIn

Darujte znalosti, které vytrvají celý život

Obdarujte své nejbližší workshopem pokojovek a darujte znalosti, které neuvadnou. Naučím vás péči o rostliny tak, aby kvetly dlouhodobě, ať už je venku zima nebo léto. Bude to nejen o teorii, ale také se zamažeme od hlíny a já vás provedu vším, co k správné peči o pokojovky patří.

Sleduj mě na herohero

✅ Pravidelná exkluzivní videa s tipy s radami

✅ Zeptej se napřímo, co trápí tvoje pokojovky

✅ Měsíčně hodinová on-line live session, kde určujete otázky Vy