Philodendron birkin je nenáročný král pokojovek

Philodendron Birkin je nádherný kultivar Philodendronu Congo Rojo, který pochází z tropických oblastí Jižní Ameriky.

Obsah článku

Má oválné listy s krásnými bílými pruhy a patří mezi philodendrony, kterým listy rostou trsovitě (tedy ze středu rostliny . Předpokládá se, že pilodendron birkin je buď mutací pilodendronu „Rojo Congo“, nebo křížencem „Rojo Congo“ a „Green Leaf Philodendron“, který pochází z Thajska. Proto tento jedinečný kultivar stále mutuje a vytváří kombinace sytě červených a pruhovaných listů. je třeba s touto možností počítat, pokud si jej chcete pořídit domů.

Stejně jako ostatní pilodendrony je i Birkin rostlina kterou byste měli držet mimo dosah dětí nebo domácích zvířat. Je toxická při požití pro lidi i domácí zvířata a může způsobit zažívací potíže.

Velkou předností pilodendronu Birkin je nenáročnost na údržbu – jsou to oblíbené pokojové rostliny pro začátečníky. To však neznamená, že nen í pár zásad, které je potřeba dodržovat. Birkin stále potřebuje správnou míru zálivky a dostatek jasného nepřímého světla, aby se mu dařilo a listy měly své působivé bílé zbarvení. Rozhodně dávejte pozor na přelití a přehnojení – obojí může znamenat rychlou smrt rostliny.

Světlo

Jako většina philodendronů ocení rozptýlené světlo. Nejlepší bude okno orientované na západ nebo východ se středně jasným, nepřímým světlem. Aby byla variace zářená, je důležitý dostatek světla, ale pozor na přímé slunce, které rostlinu ihned popálí. při nedostatku světla bude rostlina ít nepravidelné a vytáhlé listy. Pro pravidelný tvar rostlinu každé dva týdny otáčejte.

Půda

Jak většina philodendronů i Birkin ocení vzdušný substrát z kombinace piniové kůry, perlitu a rašeliny. Tato kombinace umožní správný odtok vody a přísun kyslíku ke kořenům. Pro ještě zdravější kořenový bal a lepší růst použijte do směsi také aktivní uhlí.

Zálivka

I přestože se jedná o nenáročnou rostlinu, je velmi náchylný na přelití. Potřebuje mezi zálivkami mít alespoň z poloviny až z většiny proschnutý substrát. Rostlinu zalévejte pravidelně ale střídmě. Vzdušná vlhkost pro něj není nijak podstatná a nepotřebuje ji zvyšovat. Listy neroste vodou, protože by mohly hnědnout.

Hnojení

Pravidelné hnojení Birkinu nemusí prospívat a je velmi náchylný na přehnojení, potom mu mohou žloutnout listy. hnojte střídmě, Max. 1x do měsíce a jen malou dávkou.

Philodendron Birkin
Philodendron Birkin
Picture of Lucie Pluhařová
Lucie Pluhařová
Facebook
Twitter
LinkedIn

Darujte znalosti, které vytrvají celý život

Obdarujte své nejbližší workshopem pokojovek a darujte znalosti, které neuvadnou. Naučím vás péči o rostliny tak, aby kvetly dlouhodobě, ať už je venku zima nebo léto. Bude to nejen o teorii, ale také se zamažeme od hlíny a já vás provedu vším, co k správné peči o pokojovky patří.

Sleduj mě na herohero

✅ Pravidelná exkluzivní videa s tipy s radami

✅ Zeptej se napřímo, co trápí tvoje pokojovky

✅ Měsíčně hodinová on-line live session, kde určujete otázky Vy