Perlit? Víte co je tento bílý materiál a jak prospívá vašim pokojovkám?

Perlit je tepelně expandovaný sopečný minerál. Je to lehký bílý materiál, který vzniká zahříváním nerostného perlitového kamene při vysokých teplotách.

Obsah článku

Při zahřátí perlitu do 850-900 °C voda obsažená v jeho struktuře začne prudce expandovat, což způsobí vytvoření mikroskopických bublin a perlit se zvětší na čtyřnásobek až dvacetinásobek svého původního objemu a vznikne tak velice lehký pórovitý materiál.

Perlit urychluje klíčení a zakořeňování a v rámci substrátů pro pokojovky zlepšuje provzdušňování, odvodňování a strukturu.

Perlit
Perlit

Jaké jsou hlavní výhody perlitu?

  • zlepšuje provzdušňování a odvodňování lépe než vermikulit
  • stimuluje zakořenění a silný růst
  • udržuje vlhkost, ale nepromoká
  • má téměř neutrální pH
  • nerozkládá se
  • neváže choroby, plísně, nepřitahuje hmyz a škůdce
  • izoluje a minimalizuje teplotní výkyvy
  • anorganický, sterilní a netoxický

Perlit vs. vermikulit

Vermikulit je stejně jako perlit přirozeně se vyskytující minerál, který se získává ze země, drtí a zahřívá při vysokých teplotách, aby se rozpínal a vytvářel lehký materiál. Hnědozlaté vločky absorbují vodu a rozpínají se.

Perlit i vermikulit se prodávají v zahradnických centrech a oba se používají v mixovaných substrátech pro pokojovky. Jejich vlastnosti jsou ale velmi jiné.

Protože vermikulit absorbuje vodu, je nejvhodnější používat ho u rostlin, které potřebují více vlhkosti a které snesou lehce vlhký substrát. Může se například jednat o kapradiny či druh Calathea. Protože perlit odvádí vodu a provzdušňuje, často se používá u kaktusů, sukulentů a hlavně rostlin, které potřebují mezi zaléváním vyschnout, například u rodu áronovitých.

Jaké množství?

Jak píšu výše, perlit je vhodný do substrátů pro rostliny, které potřebují řádný odvod vody od kořenů. Množství se uvádí 10-30% obsahu substrátového mixu, dle rostlin. Pokud sázíte málo zakořeněné rostliny, popřípadě rostliny s poškozenými kořeny, můžete zvolit větší množství perlitu v mixu.

Perlit se používá také jako médium pro zakořeňování čerstvých řízků, kdy redukuje možnost uhnívání.

Picture of Lucie Pluhařová
Lucie Pluhařová
Facebook
Twitter
LinkedIn

Darujte znalosti, které vytrvají celý život

Obdarujte své nejbližší workshopem pokojovek a darujte znalosti, které neuvadnou. Naučím vás péči o rostliny tak, aby kvetly dlouhodobě, ať už je venku zima nebo léto. Bude to nejen o teorii, ale také se zamažeme od hlíny a já vás provedu vším, co k správné peči o pokojovky patří.

Sleduj mě na herohero

✅ Pravidelná exkluzivní videa s tipy s radami

✅ Zeptej se napřímo, co trápí tvoje pokojovky

✅ Měsíčně hodinová on-line live session, kde určujete otázky Vy