Peperomia argyreia – oblíbená melounová peperomie

Peperomia argyreia neboli watermelon peperomia si díky svým úžasným listům s melounovým vzorem získala velkou oblibu mezi milovníky pokojových rostlin.

Obsah článku

Listy jsou kulaté a pravidelné se třpytivou stříbrnou barvou. Tyto peperomie pocházejí z Jižní Ameriky kde původně rostly v podrostu deštných pralesů a díky své dobré adaptaci se staly i oblíbenými obyvateli interiérů.

Specifikace rostliny

Jedná se o vcelku nenáročnou pokojovou rostlinu, pokud dodržíte pravidelnost v zálivce, jelikož je velmi citlivá na přelití.

Peperomia argyreia preferuje světlé místo, ale vyhněte se přímému slunečnímu záření, které by mohlo spálit její listy. Ideální je umístění na východním nebo západním okně, kde bude dostávat dostatek jemného světla během rána nebo odpoledne. Rostlina prosperuje v teplejších teplotách, ideálně mezi 18-25°C.

Je také důležité zajistit dobrý odvod vody, aby se zabránilo přebytečnému překoření u kořenů což může vést k jejich hnilobě. Pěstujte ji v dobře propustném substrátu – nejlepší je kombinace piniové kůry, perlitu, rašeliny a kokosových vláken. Nezapomeňte ani na drenážní vrstvu z keramzitu.

Jak pečovat o peperomia sacrophylla

  1. Zálivka: Ujistěte se, že je substrát většinově proschl mezi jednotlivými zálivkami. Pamatujte, že přelití může vést k problémům s kořeny. Rostlinu zalévejte spodem – nechte ji natáhnout vodu z nádoby. Vyhněte se zálivce přes listy – opět mohou uhnívat.
  2. Světlo: Světlé místo s dostatkem rozptýleného světla. Zvládne i mírné ranní či odpolední slunce.
  3. Hnojení: Hnojte rostlinu v období růstu (jaro a léto) mírným a vyváženým hnojivem pro pokojové rostliny. V zimě nehnojte.
  4. Přesazování: Mladé rostliny je vhodné přesazovat každý rok, aby měly dostatek místa pro růst. Dospělé rostliny lze přesazovat podle potřeby, ideálně jednou za 2-3 roky.
  5. Odstraňování uschlých listů: Pravidelně odstraňujte uschlé a poškozené listy, abyste udrželi rostlinu zdravou a zbytečně ji nebrali energii potřebnou k růstu.

Bezpečná pro domácí mazlíčky a děti

Dobrou zprávou je, peperomia argyreia je nejedovatá rostlina, což ji dělá ideální volbou pro domácnosti s domácími mazlíčky nebo malými dětmi. Pokud sháníte více takovýchto bezpečných pokojovek, přečtěte si můj článek Pokojovky bezpečné pro domácí mazlíčky a děti.

Peperomia argyreia
Peperomia argyreia
Picture of Lucie Pluhařová
Lucie Pluhařová
Facebook
Twitter
LinkedIn

Darujte znalosti, které vytrvají celý život

Obdarujte své nejbližší workshopem pokojovek a darujte znalosti, které neuvadnou. Naučím vás péči o rostliny tak, aby kvetly dlouhodobě, ať už je venku zima nebo léto. Bude to nejen o teorii, ale také se zamažeme od hlíny a já vás provedu vším, co k správné peči o pokojovky patří.

Sleduj mě na herohero

✅ Pravidelná exkluzivní videa s tipy s radami

✅ Zeptej se napřímo, co trápí tvoje pokojovky

✅ Měsíčně hodinová on-line live session, kde určujete otázky Vy