Nenáročné pokojové rostliny pro každého

Ať už jste začátečník, máte málo času a nebo nehodné podmínky pro pěstování pokojovek, neznamená to že o ně máte být ochuzeni!

Obsah článku

Naopak, vyberte si z následujících druhů a zazeleňte svůj osobní i pracovní prostor!

Aby jste mohli pokojovku prohlásit za nenáročnou, je potřeba aby dobře snášela nepravidelnou zálivku, nedostatečné světlené podmínky a také nižší vzdušnou vlhkost, výhodou je také odolnost vůči škůdcům.

Epipremum aureum

Tento zástupce z rodu epipremnum, nesprávně také pothos či šplhavice je jednou z nejodolnějších a nejvíce adaptabilních pokojových rostlin. Snese různé světelné podmínky, včetně stínu. Odpustí vám také nepravidelnou zálivku, kdy ho zapomenete zalít, nevadí mu úplné proschnutí. Také může zvládnou lehké přelití, to se ale nesmí stávat opakovaně, jinak dojde k hnití kořenů. Na vzdušnou vlhkost náročné není a nebude vám osychat ani v sušším prostředí. Navíc si jej můžete velmi snadno namnožit řízkováním.

Epipremnum aureum

Zamioculcas zamiifolia

Zálivka jednou měsíčně? Není problém, spíše naopak. Zamioculcasy mají schopnost ukládat vodu ve svých masitých stoncích a listech a také kořenových hlízách. Díky tomu snáší dobu bez zalévání lépe než jiné rostliny. Dokáží dobře růst i stinnější místo a nepotřebují nijak časté přesazování – naopak milují když je jejich kořenový bal v květináči tak trochu natěsno. Díky látkám které jejich listy obsahují je také větší pravděpodobnost napadení škůdci. Nevadí mu ani měnící se teplotní podmínky a průvan.

Zamioculcas Black Raven

Sansevieria

Také nazývána „tchýnin jazyk“ nebo „hadí jazyk“. Má druhé masité listy a je schopna snášet nízké světlo a občasnou nedostatečnou zálivku, nadměrná zálivka naopak vede k hnití rostliny. Je odolná vůči škůdcům a snese různé teplotní podmínky, snáší dobře suchý vzduch.

Sansevieria Metallica
Picture of Lucie Pluhařová
Lucie Pluhařová
Facebook
Twitter
LinkedIn

Darujte znalosti, které vytrvají celý život

Obdarujte své nejbližší workshopem pokojovek a darujte znalosti, které neuvadnou. Naučím vás péči o rostliny tak, aby kvetly dlouhodobě, ať už je venku zima nebo léto. Bude to nejen o teorii, ale také se zamažeme od hlíny a já vás provedu vším, co k správné peči o pokojovky patří.

Sleduj mě na herohero

✅ Pravidelná exkluzivní videa s tipy s radami

✅ Zeptej se napřímo, co trápí tvoje pokojovky

✅ Měsíčně hodinová on-line live session, kde určujete otázky Vy