Kvetoucí pokojovky

I když se dnes do popředí dostávají rostliny okrasné listy, je mezi pokojovými rostlinami stále mnoho evergreenů, které jsou oblíbené díky svém květům.

Obsah článku

Kvetoucí rostliny dodají do interiéru barvy a navíc je každý květ odměnou pro každého pěstitele. Jaké jsou ty nejznámější kvetoucí pokojovky?

kvetoucí rostliny v obchodě

Phalaenopsis

Rostliny Phalaenopsis, známější spíše jako orchideje je jedním z nejklasičtějších druhů kvetoucích pokojových rostlin. Jsou středně náročné na péči, ale odmění vás dlouhými stonky s velkými květy v široké paletě barev, které dodají vašemu interiéru nádech elegance. Phalaenopsis jsou schopny kvést několikrát do roka a květiny mohou na rostlině vydržet i několik týdnů.

Phalaenopsis

Anthurium

Ohromující rostlina s exotickými květy, která okouzluje svou krásou a elegance. Anthurium je původem z tropických oblastí Střední a Jižní Ameriky. Jeho výrazné květy mají charakteristický tvar s dlouhými, lesklými listeny ve tvaru srdce, které se mohou vyskytovat v široké škále barev, včetně červené, růžové, oranžové a bílé. Kromě svého okouzlujícího vzhledu anthurium také vyzařuje jemnou vůni. Je tolerantní k nedostatku světla a jeho květy mají dlouhou životnost, což z něj dělá ideální ozdobu do domu nebo kanceláře. Nejaznámější je pro své květy anthurium andraeanum.

Anthurium

Saintpaulia

Saintpaulia nebo africká fialka je skvělou volbou pro ty, kteří hledají nenáročné kvetoucí pokojové rostliny. Kvetou po celý rok drobnými a kompaktními květy v různých odstínech, od bílé po světle růžovou. Jedná se o nenáročné rostliny, které preferují světlé, ale nepřímé sluneční světlo a pravidelnou zálivku. Díky svému kompaktnímu růstu jsou africké fialky ideální pro umístění na okenní parapety.

Saintpaulia

Schlumbergera

Schlumbergera, neboli vánoční kaktus je původem z lesů Brazílie a jeho charakteristickým znakem jsou výrazné květy, které rozkvétají v období vánočních svátků. Jsou obvykle červené, růžové nebo bílé, a vytvářejí nádherné kontrasty s jeho listy. Jedná se o nenáročnou rostlinu, která preferuje světlé, ale nepřímé sluneční světlo a pravidelnou zálivku.

Schlumbergera

Spathiphyllum

Spathiphyllum, známý také jako lopatkovec zajímavý pro své tmavě zelené listy, rychlý růst a nápadné, bílé květy. Jedná se o rostlinu, která je relativně snadno udržovatelná a vyžaduje světlé, ale nepřímé sluneční světlo a pravidelnou zálivku, v případě nedostatečné zálivky klopí listy. Je často vysazován v kancelářích a veřejných prostorách pro svou schopnost čistit vzduch a zlepšovat kvalitu prostředí.

Spathiphyllum

Mezi další kvetoucí druhy pokojové patří například begonie, kalanchoe, nebo třeba bromelia.

Picture of Lucie Pluhařová
Lucie Pluhařová
Facebook
Twitter
LinkedIn
namíchaný substrát

Nejlepší substrát pro philodendron?

Přestože Philodendronu nevadí vysoká vlhkost vzduchu, kterou jako tropické rostliny naopak ocení, nemají rádi nepropustný a přemokřený substrát. Ten totiž může vést k rychlému hnití kořenů, žloutnutí listů a celkové smrti rostliny.

Přečíst článek »

Darujte znalosti, které vytrvají celý život

Obdarujte své nejbližší workshopem pokojovek a darujte znalosti, které neuvadnou. Naučím vás péči o rostliny tak, aby kvetly dlouhodobě, ať už je venku zima nebo léto. Bude to nejen o teorii, ale také se zamažeme od hlíny a já vás provedu vším, co k správné peči o pokojovky patří.

Sleduj mě na herohero

✅ Pravidelná exkluzivní videa s tipy s radami

✅ Zeptej se napřímo, co trápí tvoje pokojovky

✅ Měsíčně hodinová on-line live session, kde určujete otázky Vy