Jaké zvolit pokojovky do stínu

Světlo je pro pokojové rostliny alfa omega přežití, to všichni víme. V místnosti bez oken vám bohužel nepřežije rostlina žádná, leda ta umělá.

Obsah článku

Pokud ale máte stinnější místnost, kde je alespoň minimum rozptýleného světla, máte vyhráno! Existuje několik druhů rostlin, které se dobře adaptovaly na podmínky ve stínu a polostínu – popřípadě jsou na něj zvyklé ze svého přirozeného prostředí.

Stinná koupelna s pokojovými rostlinami
I stinná koupelna může být zelenou džunglí

Epipremnum

Rod epipremnum, nesprávně také pothos či šplhavice jsou jedny z nejodolnějších a nejvíce adaptabilních pokojových rostlin. Snese různé světelné podmínky, včetně stínu. Jeho lesklé, srdčité listy rostou převisle, vytvoříte s nimi tedy působivé závěsy. Patří mezi ně například epipremnum aurem, epipremnum Neon či epipremnum Marble Queen.

epipremnum aureum v květináči
Epipremnum aureum

Zamioculcas

Zamioculcas – česky také kulkas, je skvělou volbou pro ty, kteří nemají zkušenosti s pěstováním rostlin nebo nemají čas na častou péči. Tato rostlina přežije i v extrémně nízkém osvětlení a vyžaduje jen minimální zálivku. Její tmavě zelené, voskové listy vytvářejí zajímavé žebříkové šlahouny a jsou skvělým doplňkem do stínu. Odrůda Black Raven oslní černě zbarvenými listy, pro ty co řeší místo je ideální trpasličí odrůda zamiculcas zenzi.

zamioculcas zamiofolia v květináči
Zamioculcas zamiofolia

Sansevieria

Sansevieria, také známá jako tchýni jazyk je neuvěřitelně odolná a nenáročná rostlina. Mnozí z vás si ji jistě pamatujete ze školních chodeb. Dokáže růst v téměř jakémkoli světelném prostředí, včetně stínu. Jediné čím ji ohrozíte, je příliš častá zálivka, díky které může začít hnít. Její špičaté, vzpřímené listy jsou obvykle pruhované a jsou skvělým doplňkem do moderního interiéru. Jako bonus se jedná o pokojovku která funguje jako čistič vzduchu.

Sansevieria v květináči
Sansevieria laurentii

Asplenium

Asplenium, druh kapradin známé také jako sleziník, je skvělou volbou stinnou koupelnu. Tato elegantní kapradina je odolná vůči nedostatku slunečního světla a dokáže prosperovat ve stínu. Má nižší nároky na zalévání ale zároveň ocení vyšší vzdušnou vlhkost, proto je umístění do koupelny ideální. Nejznámějším zástupcem je asplenium nidus, pokud chcete ale interiér oživit, sáhněte po odrůdě Crispy wales.

asplenium crispy waves
Asplenium Crispy waves

Chamaedorea elegans

Chamaedorea elegans, známá také jako palma horská je ideální pokojová rostlina do stínu. Její nádherné peřenolisté listy dodávají prostoru exotický vzhled Tato palma se dobře přizpůsobuje nižšímu osvětlení a vyžaduje jen málo péče. Roste velmi pomalu a proto se nemusíte bát o svůj prostor.

Chamaedorea elegans
Chamaedorea elegans

Mezi další druhy které snesou i stinnější umístění patří například druhy fittonia, marahta či chlorophytum – zelenec. Nezapomínejte, že i těchto rostlin musíte dbát na zálivku která vyhovuje jejim požadavkům a také na prostředí s vhodnou vzdušnou vlhkostí.

Picture of Lucie Pluhařová
Lucie Pluhařová
Facebook
Twitter
LinkedIn

Darujte znalosti, které vytrvají celý život

Obdarujte své nejbližší workshopem pokojovek a darujte znalosti, které neuvadnou. Naučím vás péči o rostliny tak, aby kvetly dlouhodobě, ať už je venku zima nebo léto. Bude to nejen o teorii, ale také se zamažeme od hlíny a já vás provedu vším, co k správné peči o pokojovky patří.

Sleduj mě na herohero

✅ Pravidelná exkluzivní videa s tipy s radami

✅ Zeptej se napřímo, co trápí tvoje pokojovky

✅ Měsíčně hodinová on-line live session, kde určujete otázky Vy