Jak pokojové rostliny prospívají vašemu zdraví?

Pokojové rostliny nejsou jen krásnou dekorací v interiéru, ale mají také pozitivní vliv na naše zdraví a duševní pohodu, což ukazují i nespočetné vědecké studie.

Obsah článku

Zlepšují kvalitu vzduchu

Jedním z největších přínosů pokojových rostlin je jejich schopnost čistit vzduch od škodlivých látek. Fotosyntézou absorbuje oxid uhličitý a uvolňuje kyslík, což přispívá ke zlepšení kvality vzduchu v interiéru. Rostliny také snižují koncentraci látek jako formaldehyd, benzén a trichloretylen, které mohou pocházet z nábytku, koberců a čisticích prostředků. Díky tomu se snižuje riziko vzniku různých onemocnění dýchacího ústrojí a alergií. Nejvíce aktivními zástupci jsou v tomto ohledu Chrysalidocarpus lutescens, Spathiphyllum či Chamaedorea elegans.

Zvyšují vlhkost vzduchu

Pokojové rostliny přirozeně zvyšují vlhkost vzduchu v interiéru tím, že uvolňují vodu skrze své listy procesem zvaným transpirace. Optimální vlhkost vzduchu má pozitivní vliv na naše dýchání, pokožku a sliznice, což nás chrání před vysycháním a podporuje zdravé dýchání. Pokud navíc budete rostliny seskupovat a nechávat pohromadě a zvyšovat jim vlhkost pomocí odpařování vody, vytvoříte tím báječné mikroklima.

Snížení stresu a úzkosti

Studie ukazují, že přítomnost zeleně má uklidňující účinky na naši mysl a pomáhá snižovat stres a úzkost. Pokojové rostliny mohou navodit pocit relaxace a pohody, což je důležité zejména v hektickém a stresujícím prostředí moderního života. Pouhý pohled na zelené rostliny má pozitivní účinky na náš nervový systém. Zelená barva je spojována s přírodou a klidem, a tak nám pohled na rostliny připomíná příjemné a uvolněné prostředí. Výzkum naznačuje, že pozorování rostlin nebo péče o ně může působit jako forma meditace. Fyzická péče o rostliny, jako je zalévání nebo ošetřování, nás může zklidnit a vyvolat pocit klidu a radosti.

Podpora koncentrace a produktivity

Mít pokojové rostliny v pracovním nebo studijním prostředí může zvýšit naši koncentraci a produktivitu. Zelená barva stimuluje mozkovou činnost a pomáhá udržovat mysl bdělou a soustředěnou. Protože nás rostliny uklidňují, můžeme se lépe soustředit na naše úkoly a snížit únavu a stres spojený s prací nebo studiem. Podporují také kreativitu – o tom se dozvíte v tomto článku.

Picture of Lucie Pluhařová
Lucie Pluhařová
Facebook
Twitter
LinkedIn

Darujte znalosti, které vytrvají celý život

Obdarujte své nejbližší workshopem pokojovek a darujte znalosti, které neuvadnou. Naučím vás péči o rostliny tak, aby kvetly dlouhodobě, ať už je venku zima nebo léto. Bude to nejen o teorii, ale také se zamažeme od hlíny a já vás provedu vším, co k správné peči o pokojovky patří.

Sleduj mě na herohero

✅ Pravidelná exkluzivní videa s tipy s radami

✅ Zeptej se napřímo, co trápí tvoje pokojovky

✅ Měsíčně hodinová on-line live session, kde určujete otázky Vy