Ficus lyrata a jeho honosné listy ve tvaru houslí

Fíkovník houslový - Ficus lyrata je oblíbený pokojový strom s velmi velkými, silně žilkovanými a lesklými listy ve tvaru houslí, které rostou vzpřímeně na štíhlém kmeni.

Obsah článku

Ficus lyrata je poměrně rychle rostoucí a proto zvolte místo, kde bude mít dostatek prostoru. Mějte na paměti, že tato nádherná rostlina je toxická pro mazlíčky i děti.

Pokud vás zajímá komplexnější pohled na péči o vaše pokojovky, přihlaste se na můj workshop!

Tyto rostliny pocházejí z tropických částí Afriky, kde se jim daří ve velmi teplých a vlhkých podmínkách. To je pro domácího pěstitele, který bude mít pravděpodobně problém tyto vlhké podmínky napodobit, poněkud náročné. Při pěstování bude ideální, když budete fíkovník každých několik dní otáčet tak, aby jiná jeho část byla obrácena ke zdroji rozptýleného světla. Tak bude růst rovnoměrně a nebude se naklánět ke světlu. Každý týden nebo dva listy otřete vlhkým hadříkem s kapkou neparfémovaného mýdla. Nejenže že listy budou lesklé a zdravé, ale také na ně bude dopadat více slunečního světla pro fotosyntézu. Kromě toho můžete odstřihnout všechny poškozené nebo odumřelé listy, protože již rostlině neprospívají. A pokud chcete, můžete zastřihnout vrchol hlavního stonku, aby rostlina se rostlina rozvětvila. Zároveň můžete odspodu koníku odstraňovat spodní listy a vytvářet tak rostlině ,,korunu,,

Pokus sháníte jiný druh ficusu, mrkněte i na Ficus benjamín!

Světelné podmínky

Ficusy vyžadují jasné, rozptýlené světlo, aby rostly a vypadaly co nejlépe. Přímé sluneční světlo může spálit listy, zejména vystavení horkému odpolednímu slunci. Naopak rostliny, které maljí velmi málo světla, mají listy deformované a mají zpomalený růst.

Substrát

Vzdušný a dobře propustný substrát je základ. Použijte mix z piniové kůry, perlitu, kokosových vláken a rašeliny. Tato kombinace umožní správný odtok vody a přísun kyslíku ke kořenům. Kokosové vlákno naopak zajistí retenci potřebné vody. Pro ještě zdravější kořenový bal a lepší růst použijte do směsi také aktivní uhlí a nezapomeňte na wormhummus, který rostlině dodá potřebné živiny.

Zálivka, vlhkost vzduchu a teplota

Dbejte na to aby zálivka byla pravidelná a dodržujte ji. Ficus lyrata by vám neměl přesychat ale zároveň ho nepřelévejte, oboje vede k opadání listů. Zalévejte když je substrát z poloviny proschlý. Vzdušná vlhkost by měla být spíše vyšší, suchý vzduch vede k osychání okrajů listů. Nezapomínejte jej pravidelně sprchovat tak, aby jste z listů omyli prach, alespoň čtyřikrát do roka.
Ficus lyrata nemá rád extrémní výkyvy teplot. Obvykle vyhovuje místnost s teplotou mezi 19 a 23 stupni Celsia, je však třeba umístit rostlinu mimo místa s průvanem a a dále od klimatizace a topení.

Hnojení

Hnojte během vegetačního období březen – listopad, 2x do měsíce, klasickým hnojivem pro zelenolisté pokojovky. Během zimy ficus nehnojte. Nepřekračujte doporučené dávkování, jinak může dojít k popálení kořenů a listů.

Problémy při pěstování Ficusu lyrata

Hnědé skvrny na listech

Pokud se na listech objeví tmavě hnědé skvrny nebo hnědnoucí okraje, rostlina může trpět hnilobou kořenů, která vznikla v důsledku přílišného zalévání. Takovéto skvrny bývají mokvané. Zkontrolujte kořeny, zda nehnijí a popřípadě rostlinu rostlinu a snižte zálivku.
Křupavé okraje listů mohou znamenat suchý vzduch.

Hnědé skvrny mohou také znamenat, že rostlina zažívá extrémní výkyvy teplot, zkontrolujte, zda v okolí není průvan nebo topné/chladicí jednotky.

Opadávání listů u Ficusu lyrata

Když fíkovník skřípavý ztrácí listy, je to obvykle známka toho, že rostlina dostává příliš mnoho nebo málo vody. Kromě toho může být rostlina vystavena extrémním změnám teplot, které mohou rovněž způsobit opadávání listů. Přemístěte rostlinu mimo dosah topných nebo klimatizačních jednotek, topení, nebo průvanu. Trochu omezte zálivku, aby půda nebyla nikdy přemokřená a byla jen mírně vlhká až proschlá.

Vybledlé listy

Nadměrné množství světla či dokonce přímého slunce může způsobit vyblednutí listů až jejich popálení. Ficus lyrata potřebuje dostatek rozptýleného světla, ale dejte pozor aby světla nebylo přílišné množství.

Ficus Lyrata
Ficus Lyrata
Picture of Lucie Pluhařová
Lucie Pluhařová
Facebook
Twitter
LinkedIn

Darujte znalosti, které vytrvají celý život

Obdarujte své nejbližší workshopem pokojovek a darujte znalosti, které neuvadnou. Naučím vás péči o rostliny tak, aby kvetly dlouhodobě, ať už je venku zima nebo léto. Bude to nejen o teorii, ale také se zamažeme od hlíny a já vás provedu vším, co k správné peči o pokojovky patří.

Sleduj mě na herohero

✅ Pravidelná exkluzivní videa s tipy s radami

✅ Zeptej se napřímo, co trápí tvoje pokojovky

✅ Měsíčně hodinová on-line live session, kde určujete otázky Vy