Ficus benjamina: klasika kanceláří i domovů která se neomrzí

Fíkus benjamín roste jako velký listnatý stálezelený strom v tropickém a subtropickém podnebí, původem je z Asie a Austrálie. Pěstuje se jako pokojová rostlina v domácnostech, kancelářích a v komerčních interiérových prostorech.

Obsah článku

Fíkus je známý svou dlouhověkostí, dožívá se 20 až 50 let. a může dorůstat úctyhodných velikostí.

Má štíhlé větve, které se klenou od světle šedého kmene, s hustými, lesklými tmavými listy. Pokud se fíkus benjamín pěstuje v interiéru, obvykle se střihem udržuje jeho tvar a velikost. Je to rychlerostoucí rostlina, kterou za správných podmínek přesazujte jednou ročně, ale pro nejlepší růst přesazujte brzy z jara. Jedná se o jedovatý druh.

Ficus Benjamina
Ficus Benjamina

Světelné podmínky

Benjamín potřebuje světlé místo s dostatkem nepřímého slunečního světla a i trochu přímého slunce po ránu či pozdním odpoledni. Ve své domovině se často pěstuje v polostínu, ale v interiéru potřebuje dobré světlo, aby se mu dařilo. Mějte na paměti, že tato rostlina velmi špatně snáší stěhování, a to i v případě, že se jedná o hledání lepších světelných podmínek, takže raději neexperimentujte a nesnažte se najít to správné místo, obzvláště pokud se rostlině daří.

Substrát

Vzdušný a dobře propustný substrát je základ. Použijte mix z piniové kůry, perlitu, kokosových vláken a rašeliny. Tato kombinace umožní správný odtok vody a přísun kyslíku ke kořenům. Kokosové vlákno naopak zajistí retenci potřebné vody. Pro ještě zdravější kořenový bal a lepší růst použijte do směsi také aktivní uhlí.

Zálivka a vlhkost vzduchu

Dbejte na to aby zálivka byla pravidelná a dodržujte ji. Benjamín by vám neměl přesychat ale zároveň ho nepřelévejte, oboje vede k opadání listů. Zalévejte když je substrát z poloviny proschlý. Vzdušná vlhkost by měla být spíše vyšší, i když se dokáže velmi dobře adaptovat i na nižší. Nezapomínejte jej pravidelně sprchovat tak, aby jste z listů omyli prach.

Hnojení

Obzvláště větší rostliny jsou náročné na živiny a potřebují dostatek hnojiva po celé vegetační období. Na začátku vegetačního období přihnojujte fíkus pomalu a během léta hnojte dvakrát do měsíce a jednou za dva měsíce na podzim a v zimě.

Opadávání listů u fíkusu benjamína

Nejčastějším problémem této pokojové rostliny je opadávání listů. Fíkusy mohou opadávat v důsledku jakéhokoli stresu, včetně:

  • Přesazování
  • nedostatku dusíku
  • přesušení
  • přelití
  • nedostatku světla
  • časté stěhování rostliny
  • umístění u topení či u průvanu

Pokuste se rostlině dát co nejstabilnější prostředí bez velkých výkyvů, které by mohly vést k opadání listů.

Ficus Benjamina
Ficus Benjamina
Picture of Lucie Pluhařová
Lucie Pluhařová
Facebook
Twitter
LinkedIn
namíchaný substrát

Nejlepší substrát pro philodendron?

Přestože Philodendronu nevadí vysoká vlhkost vzduchu, kterou jako tropické rostliny naopak ocení, nemají rádi nepropustný a přemokřený substrát. Ten totiž může vést k rychlému hnití kořenů, žloutnutí listů a celkové smrti rostliny.

Přečíst článek »

Darujte znalosti, které vytrvají celý život

Obdarujte své nejbližší workshopem pokojovek a darujte znalosti, které neuvadnou. Naučím vás péči o rostliny tak, aby kvetly dlouhodobě, ať už je venku zima nebo léto. Bude to nejen o teorii, ale také se zamažeme od hlíny a já vás provedu vším, co k správné peči o pokojovky patří.

Sleduj mě na herohero

✅ Pravidelná exkluzivní videa s tipy s radami

✅ Zeptej se napřímo, co trápí tvoje pokojovky

✅ Měsíčně hodinová on-line live session, kde určujete otázky Vy