Calathea – barevné královny deštných pralesů

Rod Calathea, patřící do čeledi Marantaceae, zahrnuje rozsáhlou skupinu tropických rostlin, jejichž nádherné listy si zamiluje každý.

Obsah článku

Mohli jste slyšet že péče o ně může být náročnější, ale pokud zvládnete dávku pravidelností, odvděčí se vám svým půvabem. Navíc, nejsou toxické a proto jsou vhodné i do domovů s dětmi a domácími mazlíčky.

Rod Calathea je součástí čeledi Marantaceae. Jsou to rostliny původem z tropických a subtropických oblastí Střední a Jižní Ameriky, konkrétně z deštných pralesů Brazílie, Venezuely, Kolumbie a dalších zemí.

Jejich listy vynikají svými nádhernými vzory, barvami a tvary. Jsou obvykle velké, oválné a mají vykrojené okraje. Na povrchu listů jsou často vidět pestrobarevné vzory, tečky, pruhy nebo pravidelné linie, což je důvod, proč jsou často označovány za „listy pavích ocasů“. Tyto vzory a barvy jsou nejen estetickým prvkem, ale také slouží k fotosyntéze a regulaci odrazivosti světla.

Světelné podmínky

Pro calathey jsou optimální světelné podmínky klíčové pro jejich zdraví a krásu. Rostliny preferují jasné, ale nepřímé světlo. Přímé sluneční paprsky by mohly poškodit listy a vést ke ztrátě barev. Jejich přirozeným stanovištěm jsou podrostové vrstvy lesů, kde se nachází pod stínem stromů. Proto Calathea zvládne i polostinné místo, kde ale může zpomalit růst.

Teplota a vlhkost

Vzhledem k jejich původu z tropických oblastí preferují rostliny z rodu Calathea stálou teplotu mezi 18-24 °C. Je důležité se vyhnout chladným průvanům a prudkým teplotním výkyvům. Pro prosperitu je klíčová i vysoká vlhkost vzduchu. Doporučuje se pravidelné postřikování listů a umístění rostliny na vlhký podnos s oblázky nebo vedle zvlhčovače vzduchu. Udržování vysoké vzdušné vlhkosti je také dobrým pomocníkem před napadení třásničkami, které jsou bohužel častým návštěvníkem calathey. Pokud si uděláte každý týden čas na otření listů vlhkým hadříkem, můžete si napadení navíc všimnout včas a rázně zakročit.

Zalévání a hnojení

Zálivka má být pravidelná, ale zároveň byste se měli vyvarovat přelévání, což může vést k hnilobě kořenů. Calatheu zalévejte vždy když je substrát z poloviny proschlo. Rostliny preferují měkkou a nenachlazenou vodu. Hnojte během období aktivního růstu, tedy od jara do podzimu, vyváženým hnojivem na pokojové rostliny s pomalým uvolňováním.

Péče o kořeny a přesazování

Calathey mají mělké kořeny, proto je důležité dávat pozor při přesazování, aby nedošlo k jejich poškození. Přesazování by mělo probíhat každé 1-2 roky, když rostliny dosáhnou maximální velikosti v květináči a zároveň je již substrát vyčerpán ze svých živin. Použijte substrát bohatý na rašelinu a s dobrou drenáží (perlit, piniová kůra), abyste zajistili optimální zásobování kořenů živinami a vzduchem a správný odvod vody.

Jaké druhy calathey můžete doma mít?

Calathea je velmi široký rod a v obchodech jich můžete sehnat desítky. Nejméně náročné jsou ty s větším poměrem zelené na listech, jako je Calathea warscewiczi, Calathea orbifolia či Calathea zebrina. Pokud vás zajímají barvy a vzory, vybírat můžete z velkého množství zástupců: Calathea lancifolia, Calathea roseopicta, Calathea makoyana, Calathea White Fusion, Calathea sanderiana.

Picture of Lucie Pluhařová
Lucie Pluhařová
Facebook
Twitter
LinkedIn

Darujte znalosti, které vytrvají celý život

Obdarujte své nejbližší workshopem pokojovek a darujte znalosti, které neuvadnou. Naučím vás péči o rostliny tak, aby kvetly dlouhodobě, ať už je venku zima nebo léto. Bude to nejen o teorii, ale také se zamažeme od hlíny a já vás provedu vším, co k správné peči o pokojovky patří.

Sleduj mě na herohero

✅ Pravidelná exkluzivní videa s tipy s radami

✅ Zeptej se napřímo, co trápí tvoje pokojovky

✅ Měsíčně hodinová on-line live session, kde určujete otázky Vy