Alocasia Zebrina: kouzelná královna pruhovaných stonků

Velké listy ve tvaru šípu, kontrastní pruhy na dlouhých stoncích, to je Alocasia zebrina. Tato exotická hlízovitá rostlina pochází z tropických oblastí jihovýchodní Asie.

Obsah článku

Alocasia Zebrina
Alocasia Zebrina

Rod Alocasia patří do čeledi Araceae – áronovité. Pokud se rozhodnete tuto krásnou rostlinu pěstovat, je důležité, abyste jí poskytli správnou péči, aby se cítila jako doma a zůstala zdravá a prosperovala.

Světlo

Alocasia zebrina má ráda světlé místo, ale bez přímých slunečních paprsků, které by mohly spálit listy. Ideálním místem je severní a východní strana poblíž oken nebo západní strana s doznívajícím odpoledním slunečním zářením. Ocení teplotu kolem 18-24 °C. Alocasia zebrina preferuje teplejší klima, a proto ji chraňte před nízkými teplotami pod 10 °C. Pokud je v místnosti chladno, přemístěte ji do teplnejší.

Zálivka

Zálivka je jedním z klíčových aspektů péče o alocasie. Rostlina potřebuje pravidelnou, ale střídmou zálivku. Přibližně jednou týdně zkontrolujte vlhkost substrátu a zalijte, až se vrchní vrstva půdy mírně proschne. V létě může být potřeba zálivka častější, zatímco v zimě intervaly mezi zálivkou prodlužte. Rostlina nesmí stát trvale ve vodě, aby ji nezačaly uhnívat kořeny.

Vlhkost vzduchu

Alocasia zebrina pochází z vlhkých tropických oblastí, a proto preferuje vyšší vzdušnou vlhkost. Pokud je vzduch v místnosti suchý, doporučuje se pravidelné stříkání listů vlažnou vodou nebo umístění misky s vodou poblíž rostliny. To pomůže udržet optimální vlhkost pro rostlinu.

Substrát

Správná půda je klíčová pro úspěšný růst alocasie zebriny. Použijte dobře odvodněnou směs rašeliny, piniové kůry, perlitu a aktivního uhlí. Takto dobře namíchaný substrát pomůže alocasii vytvořit zdravý kořenový systém a také kvalitní odvod vody. Během vegetačního období, od jara do podzimu, můžete Alocasii zebrinu hnojit standardním hnojivem pro pokojové rostliny. Hnojte přibližně jednou měsíčně, častější hnojení může vést k popálení kořenů a přehlcení minerály. V zimě nehnojte vůbec.

A co ještě?

Občas alocasii otírejte vlhkým hadříkem, abyste odstranili prach a zlepšili fotosyntézu, párkrát za sezonu ji také osprchujte. Obvykle se rozmnožuje dělením oddenků a hlízek během přesazování rostliny. Nebojte se pokud rostlině odchází/žloutne nejstarší list. Toto je standardní proces u hlízovitých rostlina a pokud rostlina má nové a zdravé listy, nejedná se o problém.

Alocasia Zebrina
Alocasia Zebrina
Picture of Lucie Pluhařová
Lucie Pluhařová
Facebook
Twitter
LinkedIn

Darujte znalosti, které vytrvají celý život

Obdarujte své nejbližší workshopem pokojovek a darujte znalosti, které neuvadnou. Naučím vás péči o rostliny tak, aby kvetly dlouhodobě, ať už je venku zima nebo léto. Bude to nejen o teorii, ale také se zamažeme od hlíny a já vás provedu vším, co k správné peči o pokojovky patří.

Sleduj mě na herohero

✅ Pravidelná exkluzivní videa s tipy s radami

✅ Zeptej se napřímo, co trápí tvoje pokojovky

✅ Měsíčně hodinová on-line live session, kde určujete otázky Vy