Alocasia Dragon Scale – luxusní ozdoba každé sbírky

Alocasia Dragon Scale, oficiálním názvem Alocasia baginda 'Dragon Scale', má na listech žilkovanou strukturu, která připomíná dračí šupiny.

Obsah článku

Listy jsou houževnaté a mají pevnou horní stranu, jsou směrem ke středu tmavší. Mladé listy jsou světle zelené, ty nejstarší jsou temně zelené. Jedná se o kultivovanou odrůdu Alocasia baginda, která pochází z tropických lesů Bornea. Patří mezi krásné raritnější alokasie, která vyžaduje trochu detailnější péči.

I proto je Dragon Scale elegantní a výrazná rostlina, která bude ozdobou každého interiéru.

Zálivka a vlhkost vzduchu

Dragon Scale nevyžaduje příliš vlhký substrát. Zalévejte až když je vrchní vrstva substrátu řádně proschlá. Je ideální když rostlina rychle absorbuje vlhkost a zároveň voda rychle ze substrátu odteče. Nadbytečná voda u kořenů vede k jejich uhnívání. Naopak vyšší vzdušná vlhkost je základem úspěšného pěstování a neměla by klesnout pod 50-60%. Pokud takovou vlhkost doma nemáte, nechte v blízkosti rostliny odpařovat vodu z nádoby s oblázky, popřípadě doporučuji pořídit si zvlhčovač. Je také vhodné mít rostliny po skupinkách, kdy si tvoří vlastní mikroklima.

Světlo a umístění

Nejlepším světlem je nepřímé rozptýlené světlo, bez přímých slunečních paprsků. U okna na jih je důležité aby bylo světlo filtrované záclonou nebo aby rostlina nestála přímo u okna. V zimních měsících ji k oknu přibližte. Alocásie také velmi dobře rostou pod grow světly – tím ji můžete přisvěcovat v zimních měsících. Při každé zálivce rostlinu pootočte – tak aby rostla vyváženě na všechny strany. Ideální teplota ja kolem 23°C a rozhodně by neměla klesnout pod 15°C. Rostlinu držte dál od topení, klimatizace a okna se studeným průvanem.

Substrát

Substrát musí být dostatečně vzdušný, lehký a umožňovat správný odtok vody. Ideální je mix piniové kůry, rašeliny, kokosových chipsů a perlitu. Alocásii také velmi svědčí přidání aktivního organického uhlí. Možnost je namíchat také substrát pro monstery který alocásiím jako zástupcům z rodu aroidu také svědčí.

Extra tipy

Alocasie jsou náročné na změny, proto ji po přesazení čí přesunu dopřejte čas na aklimatizaci. Pokud rostlině žloutnou a umírají spodní listy, ale zároveň rostou nové, je to známkou výměny listů – běžné praxe u hlízovitých rostlin. Pokud tedy listy nevykazují jiný problém, nemusíte mít o rostlinu strach. Alocasia Dragon Scale ocení pravidelné sprchování listů – jsou velmi vrásčité a ukazuje se na nich prach a nečistoty. Pokud necháte rostlinu po osprchování dvě hodiny zavřenou ve sprše a dopřejete jí vysokou vzdušnou vlhkost, bude to pro ni extra dárek.

Alocasia Dragon Scale
Alocasia Dragon Scale

Picture of Lucie Pluhařová
Lucie Pluhařová
Facebook
Twitter
LinkedIn

Darujte znalosti, které vytrvají celý život

Obdarujte své nejbližší workshopem pokojovek a darujte znalosti, které neuvadnou. Naučím vás péči o rostliny tak, aby kvetly dlouhodobě, ať už je venku zima nebo léto. Bude to nejen o teorii, ale také se zamažeme od hlíny a já vás provedu vším, co k správné peči o pokojovky patří.

Sleduj mě na herohero

✅ Pravidelná exkluzivní videa s tipy s radami

✅ Zeptej se napřímo, co trápí tvoje pokojovky

✅ Měsíčně hodinová on-line live session, kde určujete otázky Vy