Osvěžte svou koupelnu: Výběr dokonalých pokojových rostlin pro interiér s vysokou vlhkostí

Koupelna je místem, kde začínáme den a kde si dopřáváme zasloužený odpočinek a relaxaci. Proč by však měla být jen funkční a praktická, když ji můžete proměnit v útulnou zelenou oázu.

Obsah článku

Existuje několik skvělých možností pokojových rostlin, které si můžete do koupelny snadno přivést.

Předem si uveďmě na pravou míru, že v koupelně s nulovým denním světlem bez oken není možné pěstovat žádnou pokojů rostlinu. Neexistuje druh rostliny, která dlouhodobě přežije bez slunečního svitu. V tomto případě, volte možnost groš světel a nebo umělé rostliny. Ač nejsem jejich fanouškem, jiná možnost zde není. Pokud ale máte v koupelně byť jen malé okno, máte vyhráno.

Pokud vás zajímají pokojové do stínu., mrkněte na tento článek.

Asplenium

Asplenium, druh kapradin známé také jako sleziník, je skvělou volbou stinnou koupelnu. Tato elegantní kapradina je odolná vůči nedostatku slunečního světla a dokáže prosperovat ve stínu. Má nižší nároky na zalévání ale zároveň ocení vyšší vzdušnou vlhkost, proto je umístění do koupelny ideální. Nejznámějším zástupcem je asplenium nidus, pokud chcete ale interiér oživit, sáhněte po odrůdě Crispy wales či asplenium antiquum.

Asparagus

Druh asparagus – chřest skvěle zvládá i tmavší umístění a miluje vzdušnou vlhkost. Pozor také na substrát, měl by být dobře propustný ale zároveň neustále vlhký, aby rostlina nevyschla. Je opět několik druhů na výběr, nejznámější asparagus plumosus, nebo asparagus sprengeri.

Epipremnum

Rod epipremnum, nesprávně také pothos či šplhavice jsou jedny z nejodolnějších a nejvíce adaptabilních pokojových rostlin. Snese různé světelné podmínky, včetně stínu. Jeho lesklé, srdčité listy rostou převisle, vytvoříte s nimi tedy působivé závěsy. Zároveň mu vůbec neuškodí vyšší vlhkost v koupelně Patří mezi ně například epipremnum aureum, epipremnum Neon či epipremnum Marble Queen a Happy Leaf.

Spathiphyllum

Spathiphyllum, známý také jako lopatkovec je zajímavý pro své tmavě zelené listy, rychlý růst a nápadné, bílé květy. Jedná se o rostlinu, která je relativně snadno udržovatelná a vyžaduje světlé, ale nepřímé sluneční světlo a pravidelnou zálivku, v případě nedostatečné zálivky klopí listy. Vyšší vlhkost vzduchu velmi ocení.

Chlorophytum – zelenec

Chlorophytum je oblíbená pokojová rostlina s nádhernými, výrazně pruhovanými listy. Tato rostlina pochází z tropických oblastí Afriky a patří do čeledi liliovité (Asparagaceae). Je známé svou snadnou péčí a schopností čistit vzduch v interiéru. Je odolná vůči různým podmínkám a dobře se daří i na mírně zastíněném místě a zároveň si bude libovat ve vyšší vlhkosti, Nejznámější je chlorophytum comosum, ale můžete si také pořídit krásně barevnou verzi chlorophytum Fire flash.

Nephrolepis – ledviník

Oblíbená kapradina díky svým nádherným listům a schopnosti prosperovat v různých interiérových podmínkách. Pochází z tropických oblastí, a proto preferuje vlhkost a stinnější prostředí.

Nephrolepis exaltata
Nephrolepis exaltata
Picture of Lucie Pluhařová
Lucie Pluhařová
Facebook
Twitter
LinkedIn

Darujte znalosti, které vytrvají celý život

Obdarujte své nejbližší workshopem pokojovek a darujte znalosti, které neuvadnou. Naučím vás péči o rostliny tak, aby kvetly dlouhodobě, ať už je venku zima nebo léto. Bude to nejen o teorii, ale také se zamažeme od hlíny a já vás provedu vším, co k správné peči o pokojovky patří.

Sleduj mě na herohero

✅ Pravidelná exkluzivní videa s tipy s radami

✅ Zeptej se napřímo, co trápí tvoje pokojovky

✅ Měsíčně hodinová on-line live session, kde určujete otázky Vy